Edukacja zdrowotna cukrzyca i rak

Jednym z działań Radomskiego Centrum Onkologii jest edukowanie pacjentów i zwiększanie świadomości w aspekcie zdrowego stylu życia w czasie choroby onkologicznej.

W tym celu dietetycy Radomskiego Centrum Onkologii przeprowadzili na oddziale onkologii edukację zdrowotną w temacie: edukacja zdrowotna cukrzyca i rak. Spotkanie zostało przyjęte z dużym entuzjazmem, pacjenci słuchali prelekcji oraz aktywnie w niej uczestniczyli.
Prawidłowa dieta jest niezwykle istotna zarówno w zdrowiu, jak i podczas choroby. W szczególności na właściwe żywienie, a także fortyfikację tradycyjnego planu żywieniowego, powinny zwrócić uwagę cukrzycy z chorobą nowotworową. Choroba nowotworowa charakteryzuje się zwiększonymi procesami katabolicznymi, które polegają na rozpadzie związków złożonych na prostsze, w wyniku czego wydziela się energia. Prowadzą one często do utraty masy ciała u pacjenta. Chory ma zwiększone zapotrzebowanie na energię, białko i składniki odżywcze. Dlatego odpowiednio zbilansowana dieta jest niezwykle ważna.
————-
Za materiały edukacyjne dziękujemy:
Hand-Prod – glukometry, dzienniczek samokontroli, poradnik
Nutricia Oncology – poradnik żywienie w chorobie nowotworowej
Nestle HealthScience – poradnik sposób na zwiększenie białka w diecie pacjenta
zalecenia żywieniowe: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, IG, dieta w chorobach nowotworowych.

Radomskie Centrum Onkologii w planach ma regularne organizowanie warsztatów w zakresie wsparcia pacjentów onkologicznych.

 

 

Kategoria : AktualnościLipiec 6, 2022
Translate »
Skip to content