Zalecenia Zdrowego Żywienia i tzw. Talerz Zdrowia

17.10.2020 odbył się V Narodowy Kongres Żywieniowy organizowany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego poświęcony Diecie dla Zdrowia i Planety. Wzięła w nim udział online pani dietetyk z RCO Agata Chruślak.
Podczas kongresu przedstawiono najnowsze Zalecenia Zdrowego Żywienia oraz model Talerza Zdrowia, który zastąpi Piramidę Żywieniową.
Talerz Zdrowia, to rekomendacja spożycia różnorodnych produktów codziennie, podejście, to powinno stanowić podstawę stylu życia.
Zalecenia Zdrowego Żywienia podzielono na 3 czytelne sekcje:
  1. Czego należy jeść więcej?
  2. Czego należy jeść mniej?
  3. Wskazówki – zdrowe zamienniki.
Podstawą zdrowego stylu życia jest regularna aktywność fizyczna oraz utrzymywanie masy ciała w normie.
Talerz Zdrowia składa się z produktów, które powinny znaleźć się w codziennej diecie. To, ile miejsce zajmują poszczególne produkty, nie jest bez znaczenia:
  • warzywa i owoce – połowa talerza, należy wybierać warzywa i owoce kolorowe.
  • produkty zbożowe – zajmować powinny dużą część (ćwiartkę) talerza. Zaleca się przede wszystkim spożywanie produktów pełnoziarnistych.
  • źródła tłuszczów i białka – mały udział w tej części talerza to mięsa. Mięsa to przede wszystkim ryby oraz chude mięsa. Do tego tę część uzupełniają inne zdrowe produkty – orzechy, nasiona roślin strączkowych, jaja.
W podjęciu zmiany nawyków żywieniowych, niezbędne są działania profilaktyczne poprzez edukację żywieniową oraz kształtowanie prozdrowotnych zachowań ,w tym utrzymanie prawidłowej masy ciała wśród wszystkich grup ludności.
Działania powinny obejmować współpracę środowisk naukowych z producentami i przemysłem produktów spożywczych w zakresie produktów czy też
sposobów przekazywania konsumentom informacji o produktach, ułatwiających dokonywanie prozdrowotnych wyborów.
Więcej informacji o pracy dietetyka w RCO oraz o konsultacjach dietetycznych dla naszych pacjentów TUTAJ
Kategoria : AktualnościPaździernik 20, 2020
Translate »
Skip to content